Право роздягнутися та грішити (27 робіт)

Сьогодні, 10:00
23
0

Американська художниця Лі Прайс впевнена, що їда — це цілком природний процес, але багато хто соромиться свого ставлення до їжі, яка часом справді може бути нездоровою. Виступаючи і як художник, і як об'єкт спостереження, Прайс у своїх роботах досліджує жіночі комплекси, пов'язані зі споживанням їжі, через призму власної пристрасті до солодкого і фастфуду.

Лі Прайс (Lee Price) – художниця з Нью-Йорка. Лі займається фігуративним живописом і створює ніжні роботи в пастельних тонах, що досліджують глибокі аспекти жіночої природи. У своїх роботах Лі намагається зосередити увагу на властивій жінкам потреби піклуватися про інших перед тим, як про себе.

Втіха

«Здебільшого я пишу автопортрети. У своїх роботах я намагаюся показати деяке сум'яття. Показати той стан, коли реальність стає надто некомфортною для нас і що ми з цим робимо. Іноді ці дії спричиняють нас ще більший дискомфорт, але я намагаюся не концентруватися тільки на негативному аспекті, а й показати позитивний бік цієї втечі…, але більшою мірою його абсурдність.

Закуски

Багато жінок, виховані батьками та суспільством, дбають насамперед про інших, а потім про себе. Через що багатьом жінкам доводиться придушувати свої бажання, свій апетит, а потім потай потурати своїм слабкостям. І я говорю не тільки про їжу, таких моментів дуже багато в житті жінки.

Спляча з персиками

Дія на картинах зазвичай відбувається на ліжку або у ванній, оскільки це особистий простір, місце для усамітнення і не зовсім звичне місце для їжі. Інтимність обстановки наголошує на секретності компульсивної поведінки, а навколишнє середовище ставить акцент на абсурдності ситуації. Я лише намагаюся показати той факт, що ми наділяємо їжу якостями, що не притаманні їй, шукаємо втіху в невідповідному джерелі. У деяких роботах відчуття втрати контролю та гарячкової атмосфери є очевидним (наприклад, „Закуски“ або „Спляча“). Я показую, як наші нав'язливі статки відволікають нас від реальності. Ми переконуємо себе, що тимчасове полегшення, отримане нами, триватиме дуже довго і допоможе уникнути неприємних почуттів. Але насправді ми лише продовжуємо і посилюємо наші страждання. На більшості робіт не видно жінок. Це відображає факт усвідомлення ганебності таких дій».

Частки лимона II

"Я використовую їжу як метафору для тих способів, якими ми намагаємося приховати себе справжніх", - говорить Прайс в описі до серії.

Фоном для робіт художниці стає простір особистої усамітнення. Спальня чи ванна – місця, де складно застати людину за трапезою. Така ситуація покликана підкреслити абсурдну злочинність споживання їжі.

Лимонна меренга

Художниця ніби дивиться на своїх моделей зверху - це дозволяє їй відтворити ситуацію, коли людина ніби бачить себе і свою нестандартну поведінку збоку, але все одно не може зупинитися.

Хепі Міл

Про свій вибір кар'єри художника Лі каже наступне:

«Мої думки мотивують мене до творчості. Я гадаю, суть мистецтва саме в цьому. Якщо ви маєте що сказати, ви повинні знайти спосіб сказати це і ви просто зобов'язані СКАЗАТИ. І я маю думки, які особисто мені здаються дуже важливими. Але важливіше, що я відчуваю віддачу та важливість цього для інших. Мистецтво – це спосіб єднання з людьми».

Капкейки

Героїню Прайс не варто шкодувати чи судити. Картини Лі — це своєрідний виклик усім, хто намагається критикувати жінок за їхню абсурдну любов до їжі, де головним гаслом стає фраза «Хай пішли ви, хлопці!».

Чорничні панкейки

Пончики з джемом

Хрусткі шоколадні кульки для сніданку

Морозиво II

Неділя

Автопортрет з китайською їжею

Гарячий шоколад

Ліза у ванній з шоколадним тортом

Чай

Спляча

Олія

Частки лимона III